KYLÄPUOTI ON SULJETTU 

Hyvää syksyä ja talvea kaikille!

Luhalahdentie 1991,
39410 LUHALAHTI

Historia

NiemetKyläpuodin paikalla on aikaisemmin pitänyt kauppaa kolme omistajaa. Talon rakentaja, Sisätöstä kotoisin ollut Talonen, perusti kaupan vuonna 1906. Hän kuitenkin kuoli yllättäen muutamaa vuotta myöhemmin ja kaupan osti vuonna 1909 Taavetti Vihtori Lähtönen, mutta hänen pitämänä kauppa meni konkurssiin. Vuonna 1916 kaupan osti Svante Aadolf Niemi (aikaisemmin Kukkasniemi), joka oli vuotta aikaisemmin palannut Amerikasta Suomeen. Svante oli mennyt Amerikkaan 18-vuotiaana ja oli työskentellyt siellä kaivoksessa, kunnes menetti toisen jalkansa onnettomuudessa. Svante meni naimisiin Hilja Ottilian kanssa 4.6.1914 Minnesotassa ja noin puoli vuotta häiden jälkeen he tulivat takaisin Suomeen. Nuori pari muutti Viljakkalaan, jossa heille 17.3.1915 syntyi esikoinen, Ingrid Ottilia. Perheeseen syntyi myös neljä poikaa: Eero 7.7.1916, Jaarle 27.3.1918, Roope 15.10.1920 ja Pertti 25.9.1928.


Eero88Niemen kaupasta tuli Isoröyhiön kylän keskus, jossa käytiin ostosten teon ja postin noutamisen lisäksi vaihtamassa kuulumiset. Kaupassa ei myyty pilsneriä vahvempia juomia, mutta pilsneriä kului runsaasti kylän miesten turistessa kaupassa ja iltaisin sekä sunnuntaisin vielä paakarin puolella tai pihan sireenimajassa.

Kukaan Svanten ja Hiljan lapsista ei mennyt naimisiin, kuulemma Hiljalle ei yksikään miniä- tai vävykokelas kelvannut. Pikkuhiljaa kaupan pitäminen siirtyi vanhimalle pojalle, Eerolle. Svanten kuoltua 4.3.1965 vastuu kaupan pidosta siirtyi kokonaan Eeron leveille harteille, mutta muutkin sisarukset asuivat talossa ja auttoivat kaupan sekä tilan hoitamisessa. Hilja ja Jaarle kuolivat vuonna 1970, Ingrid vuonna 1988 ja Eero vuonna 1991. Eeron kuoltua Roope hoiti jossain muodossa kauppaa lopun elinaikansa, vuoteen 1994 saakka. Monella paikkakunnalla tuolloin asuneella, mökkeilleellä tai vierailleella ihmisellä on ihania muistoja sisaruskatraasta kauppiaina - jokaisella heistä tuntui olevan oma roolinsa kaupan ja tilan pyörittämisessä.

vpk

Sisaruksista pisimpään eli Pertti, joka kuoli 9.9.2013. Pertti testamenttasi omaisuutensa Itä-Ikaalisten VPK:lle ja Ikaalisten Seurakunnalle. Eero ja Roope olivat olleet perustamassa Itä-Ikaalisten VPK:ta ja Eero toimi myös Itä-Ikaalisten VPK:n päällikkönä. Itä-Ikaalisten VPK sijaitsee yhä vastapäätä Kyläpuotia, Luhalahdentien toisella puolella. Seurakunta ja VPK myivät tarjouskaupalla Niemen perheeltä jääneet tilan, pellot ja metsät. Korkeimman tarjouksen tilasta, jolla kauppa sijaitsee, tekivät Anna ja Timo Saraketo.


15.5.2014 alkoi kaupan uusi elämä, kun Sarakedot alkoivat siivoamaan ja remontoimaan kiinteistöä. Remontissa pyrittiin kunnioittamaan mahdollisimman hyvin vanhaa, mutta huomioon piti ottaa myös nykypäivän vaatimukset. Talon vanha keittiö jaettiin keittiöksi ja vessaksi, taloon tulee vihdoinkin vettä putkia pitkin - ei enää katon läpi. Talon vanhoista asuintiloista valtaosa on nykyisin asiakaskäytössä, lisäksi pihalla on pöytiä omenapuiden katveessa ja talon toiselta puoltelta löytyy vanha sireenimaja, johon voi myös mennä istumaan. Myymälässä on säilytetty esimerkikisi vanhat hyllyt, myyntitiski ja vaaka, muualla talossa suurin osa kalusteista on Niemien vanhoja huonekaluja, lisäksi esille on laitettu heidän tavaroitaan ja valokuviaan. Kyläpuoti on nykyisin siis sekatavarakaupan lisäksi kahvila ja eräänlainen museo.


matkalaukut

tupaasänky

Osoitteemme:

Luhalahdentie 1991
39410 LUHALAHTI

Sähköposti:

anna@kylapuoti.fi

Pysäköintitilaa toisella puolella tietä, VPK:n takana.